Кабинет по рехабилитация във Варна

Какво представлява процесът по рехабилитация?

Търсите кабинет по рехабилитация във Варна? На правилното място сте! Процесът по рехабилитация представлява вид грижа, която може да Ви помогне да се върнете, запазите или подобрите способностите, от които се нуждаете в ежедневието си. Тези способности могат да бъдат физически, умствени и/или когнитивни (мислене и учене). Възможно е да сте ги загубили поради заболяване, нараняване или като страничен ефект от медицинско възстановяване. Рехабилитацията при нашия рехабилитатор във Варна може да подобри вашето ежедневие и пълноценно функциониране.

За какви хора е предназначен процесът по рехабилитация?

Рехабилитационният процес е за хора, загубили способности, от които се нуждаят, за да водят нормален начин на живот в ежедневието си. Ето някои от най-честите причини, обхващащи:

  • Наранявания и травми, включително изгаряния, фрактури (счупени кости), черепно-мозъчна травма и наранявания на гръбначния мозък;
  • Удар;
  • Тежки инфекции;
  • Голяма операция;
  • Странични ефекти от медицински лечения, като например възстановяване на рак;
  • Някои вродени дефекти и генетични нарушения;
  • Увреждания в развитието;
  • Хронични болки, включително болка в гърба и шията.

В зависимост от Вашите нужди може да получите рехабилитация в офиса на самия рехабилиратор, болница или стационарен център за рехабилитация. В някои случаи доставчикът може да дойде във Вашия дом. Ако прецените, че е правилно да изберете тази опция, ще трябва да има членове на семейството или приятели, които могат да дойдат, за да помогнат в процеса на рехабилитация.

Видове рехабилитация

Трите основни вида рехабилитационна терапия са професионална, физическа и речева. Всяка форма на рехабилитация има уникална цел – да помогне на човек да достигне пълно възстановяване, но есички споделят крайната цел – да помогнат на пациента да се върне към здравословен и активен начин на живот.

Рехабилитационната терапия в нашият кабинет по рехабилитация във Варна може да се използва за възстановяване на широк спектър от наранявания или тежки състояния. Често лекуваните състояния обхващат ортопедични и мускулно-скелетни наранявания като навяхвания, разтежения, разкъсвания или постхирургична рехабилитация, неврологични наранявания като инсулт, мозъчна травма или нараняване на гръбначния мозък или наранявания с множество травми, дължащи се на инциденти. Нашият рехабилитатор във Варна лекува успешно дори специализирани състояния. Като това се отнася за пациенти на всякакви възрасти – от новородени до най-възрастните пациенти.

Целта на рехабилитационната терапия варира според различните типове хора. Необходимо е да се отправи запитване до всеки пациент. Това запитване обхваща въпроси като например какви са целите му за рехабилитация? След това се разработва специализиран план. Той включва различни видове терапия като физическа, професионална, речева, музикална или развлекателна. Също така може да обхваща различни техники на възстановяване . Такива са – терапевтичните упражнения, мануалната терапия, неврологичното превъзпитание или различните начини за облекчаване на болката.

Стационарни и извънболнични рехабилитационни процедури в нашия кабинет по рехабилитация във Варна

На първо място е важно да се определи разликата между стационарната и амбулаторната рехабилитационна терапия. Стационарната рехабилитация се отнася за лечения и терапии, които получавате в бoлница преди изписването.

Амбулаторната рехабилитационна терапия се отнася до възстановяване, получено в извънболнична атмосфера. Центровете за извънболнична терапия предлагат комбинация от услуги на физиотерапевти, Боуен терапевти, психолози и др. Амбулаторните рехабилитационни центрове са склонни да предлагат терапия за широк спектър от състояния. Тези състояния включват проблеми преди и след раждането и т.н.

Провеждане на физиотерапия при рехабилитатор във Варна

Провеждане на физиотерапия в нашият кабинет по рехабилитация във Варна

Физиотерапевтите осигуряват възстановяване на тези, които изпитват болка или затруднения в нормалното функциониране, движение или живот.

Физическата терапия обикновено се използва за облекчаване на болката. Освен това подобрява движението, огигурява рехабилитация след инсулт, нараняване или операция. Също така подпомага възстановяването след раждане, подпомага възстановяването на спортни наранявания. Физическата терапия обучава хората как да използват устройства като проходилки и бастуни, управлявайки хронични заболявания като сърдечни такива, артрит и други.

Ако този вид терапия е препоръчана от Вашия лекар, то терапевтът ще започне като прецени на първо място Вашата подвижност, баланс, сърдечен ритъм, стойка и т.н. След това е необходимо да се разработи план за облекчаване на симптомите. Това се извършва с цел подпомагане възвръщането на функционалността и мобилността. Общите терапии обхващат:

  • Специални упражнения и разтягания, които са предназначени за облекчаване на болката, подобряване на подвижността или възстановяване на силата.
  • Масаж, топлинна, студена терапия или ултразвук за облекчаване на мускулни болки и спазми.
  • Рехабилитация и упражнения, които да Ви помогнат да се научите да използвате изкуствен крайник (в случай, че е необходимо).
  • Практкикуване с приспособления, които подпомагат движението или баланса, като бастуни, патерици, проходилни или инвалидни колички.
  • Преквалификация на баланса и походката;
  • Управление на болката;
  • Укрепване на сърдечно-съдовата система;
  • Леене, шиниране, грижи за изгаряне или използване на ортопедични елементи (скоби или шини).

В случай, че имате въпроси или искате да планирате възстановяване, моля, свържете се с нас сега!

Заповядайте и на нашата Фейсбук страница!

Запази час